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Question 51:

EMF

In the Application, Appendix F, Figures 3 and 7 show calculated magnetic field levels along 
Read Road.  These figures do not appear to take into account the sloped topography.  Provide 
revised figures showing the calculated magnetic field levels, with the sloped topography on 
the south side of Read Road.

Response to Question 51:

This request runs contrary to the findings of the CPUC's D. 6-01-042.  In its 2006 decision 
affirming its "low-cost/no-cost" policy to mitigate EMF exposure for new utility transmission 
and substation projects, CPUC Decision No. 06-01-042, the CPUC concluded, “Utility 
modeling methodology is intended to compare differences between alternative EMF 
mitigation measures and not determine actual EMF amounts.” SCE utilizes two-dimensional 
models not accounting for topography under a given set of load conditions to make the 
magnetic field calculations included in its project field management plans.  These models 
sufficiently assess relative magnetic field differences between alternate designs because field 
decreases at one elevation typically result in similar field decreases at other elevations.  
Similarly, relative field increases at one elevation typically imply relative field increases at 
other elevations.  Accounting for topography does not further the goal of assessing relative 
magnetic field differences between alternate designs and appears to be aimed at predicting 
actual future field levels.  

In addition, please note the following from the Presidential Substation Scoping Report (page 
3, Issues Not Analyzed Under CEQA):

"The EIR will not consider electric and magnetic fields (EMF) in the context of the 
CEQA analysis of potential environmental impacts because [1] there is no agreement 
among scientists that EMF creates a potential health risk, and [2] there are no defined 
or adopted CEQA standards for defining health risk from EMF. Presently, there are 
no applicable federal, state or local regulations related to EMF levels from power 
lines or related facilities, such as substations. However, under CPUC decision, 
D.06-01-042, utilities must incorporate “low-cost” or “no-cost” measures for 
managing EMF from power lines up to approximately four percent of total project 
cost."




