

GRIDWORKS

2024 Future Grid Workshop #1 Agenda Identifying Operational Needs

Date, Time and Virtual Connection:

<u>Thursday, February 8th, 2024</u> 1:00pm - 5:00pm PST This will be a virtual (only) meeting.

Join Zoom Meeting: https://us02web.zoom.us/j/7707413933?pwd=OGZFbG1UOWRnNGVSOStRaWMwVGhFdz09 &omn=86755558099 Meeting ID: 770 741 3933 Passcode: t98HxX Call-in: +13052241968

Workshop Objectives:

- A. Update parties on the current proceeding <u>scope</u>, the Commission's aims, and next steps
- B. Share expert and party perspectives on the following question:

What are the operational needs necessary to efficiently operate a high DER grid, unlock economic opportunities for DERs to provide grid services, limit market power, reduce ratepayer costs, increase equity, support grid resiliency, and meet State policy objectives?

- C. Co-create a list of operational needs responsive to this question
- D. Lay the groundwork for the focus of our next workshop, "What are the existing gaps and barriers in achieving the needs identified above within our current Distribution System Operator (Utilities)?"

Recorder: Gridworks

Chat Moderator: Gridworks

#	Agenda Item	Facilitator	Duration	Start Time	End Time
1	Introductions	Gridworks	10 min	1:00 pm	1:10 pm
2	Goals of the Commission				



GRIDWORKS

	Commissioner Darcie L. Houck	CPUC	15 min	1:10 pm	1:25 pm
	 Energy Division Staff 1. Woon Jung, Grid Planning 2. Audrey Neuman, Transportation Electrification 3. Patrick Saxton, Resiliency and Microgrids 4. Jose Aliaga-Caro, Interconnection And Distribution 5. Parimalram "Achintya" Madduri, Retail Rates 	CPUC	30 min	1:25 pm	1:55 pm
3	Introduce Concepts, Terminology, and Objectives	Gridworks	10 min	1:55 pm	2:05pm
	break		10 min	2:05 pm	2:15 pm
5	Panel Series				
	 Panel 1: Utilities and CAISO 1. Quinn Nakayama, Pacific Gas & Electric 2. Kirsten Petersen & Christopher Franco, San Diego Gas & Electric 3. Devin Rauss, Southern California Edison 4. Jill Powers, CAISO 	Gridworks Matthew Tisdale	45 min	2:15pm	3:00 pm
	 Panel 2: Thought Leaders 1. Jenny Riez, AEMO 2. Bryan Hannegan, Holy Cross Energy 3. Debbie Lew, ESIG 	Gridworks: Jay Griffin	45 min	3:00pm	3:45 pm
	break		15 min	3:45 pm	4:00 pm
	 Panel 3: Advocates 1. Amin Younes, Public Advocates Office 2. Samuel Golding, Utility Consumers' Action Network 3. Kenneth Sahm White, 350 Bay Area 4. Lorenzo Kristov, The Climate 	Gridworks: Neha Bazaj	45 min	4:00 pm	4:45 pm



GRIDWORKS

	Center 5. Nikhil Vijaykar, Joint CCAs				
6	Next Steps and Closing 1. Next Steps 2. Workshop feedback survey	Gridworks	15 min	4:45 pm	5:00 pm