

## Energy Division March 8, 2023 Workshop Agenda Load Integration Capacity Analysis (ICA) Refinements Workshop High DER Grid Planning Proceeding (R.21.06.017)

## **Workshop Objectives:**

- Review the purpose of the IOUs Load ICA tool, its inputs, assumptions and use cases.
- Gain an understanding of the new load energization process for EV charging loads.
- Examine the IOUs Load ICA improvements underway and how well the improvements align with the goals of supporting EV load siting and energization and building electrification.
- Understand the current value and limitations that load ICA provides to the siting of EV load and the energization process.
- Identify near term improvements for the Load ICA tool.

## **Questions for Stakeholder Panel Discussion**

- 1. How do you currently utilize the Load ICA data? How would you like to use the Load ICA data in the future?
- 2. What barriers or challenges have you encountered using the load ICA data?
- 3. How do the IOUs Load ICA improvements underway align with and support the goals of EV load siting and energization and building electrification?
- 4. How can we further enhance the accuracy and usefulness of the ICA tool for DER planning, siting, and interconnection?
- 5. How can the Load ICA data be used for siting building electrification projects? What are the existing barriers for this use case?
- 6. How could the use of the Load ICA tool be leveraged to enhance the IOUs grid planning processes?

## **Agenda** (6 hours and 40 minutes, including lunch break)

#	Start Time	Agenda Item	Facilitator	Duration
1	9:00 – 9:20 am	Introduction, Logistics and Welcome  Opening Remarks  Commissioner Houck President Reynolds	CPUC	20 min
2	9:20 – 9:30 am	High DER Proceeding Overview with focus on Load ICA	CPUC	10 min
3	9:30 - 10:15am	Energization / New Load Overview and Use Case for Load ICA	PG&E, SCE and SDG&E	45 min
10 Minute Break				
4	10:25 - 11:55 am	Load ICA Refinements Annual Report and Plans to Accelerate the Refinements	PG&E, SCE and SDG&E	90 min
35 Minute Lunch Break				
5	12:30 – 2:30 pm	Stakeholder Panel Discussion – offering perspective on EV charging station energization process, building electrification and the role of ICA	Stakeholder Panel	120 min with break
10 Minute Break				
6	2:40 – 3:25 pm	Comments / Q&A	All Attendees	45 min
7	3:25 - 3:40 pm	Closing remarks and next steps	CPUC	15 min